Jeden z wrześniowych piątków był pysznym dniem w starszych grupach przedszkolnych.
Wrzesień to czas, kiedy w przedszkolu rozmawiamy o jesiennych zbiorach w sadzie i ogrodzie. W związku z podsumowaniem tematu kompleksowego o owocach, jak i promowaniem zdrowego odżywiania, w piątek – 28 września – dzieci uczestniczyły w praktycznych zajęciach kulinarnych – robiły sałatkę owocową. Przed przystąpieniem do pracy dzieci dokładnie umyły ręce oraz owoce, pamiętając o podstawowych zasadach higieny. Przedszkolaki pokazały także, że potrafią bezpiecznie posługiwać się nożem podczas krojenia owoców na małe kawałki. Do pokrojonych różnorodnych owoców dodaliśmy zdrowy jogurcik, wszystko razem wymieszaliśmy i sałatka była gotowa. Degustacja sałatki owocowej była bardzo przyjemna. Dzieciom wyjątkowo smakowały owoce w takiej postaci, tym bardziej że był to efekt ich pracy.